Ahmet GÜZEL
Adı Soyadı
Ahmet GÜZEL
Ünvanı/Görevi
Mühendis/Bilgi İşlem sorumlusu/İSG Uzmanı / İş Yeri Temsilcisi
E-Posta
ahmetguzel@erciyes.edu.tr
Telefon
+90 352 207 66 66 - (+90 352 207 66 66 / 13858)
Görev Tanımı


BİLGİ İŞLEM SORUMLUSU GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

INFORMATION PROCESS MANAGER DUTIES AND RESPONSIBILITIES

DOKÜMAN NO

YAYIN TARİHİ

REV.NO

REV.TARİHİ

SAYFA NO

GT.027

01.01.2020

00

-

1 / 2

 

UNVAN: Önlisans, lisans mezunu olmak veya daha yüksek akademik ünvana sahip olmak.

VEKİLİ: Diğer idari personeller ve merkez yönetimi

NİTELİK: 4 yıllık üniversite mezunu olmak, çok iyi derecede bilgisayar kullanabilen, bilgisayar, ağ yönetimi, sunucu ve güvenlik sistemlerini bilmek, liderlik vasfına sahip, analitik düşünebilen, çözüm üretebilen, iletişimi kuvvetli olan, yazılı/sözlü ifade etme yeteneği güçlü olan biri olması tercih sebebidir. TS 27001:2017 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi konusunda temel ve dokümantasyon eğitimi ile İç Denetçi Eğitimini almış olmalıdır.

BAĞLI OLDUĞU MAKAM: Üniversite Rektörü

BAĞLI BİRİMLER: Bilgi işlem uzmanı, sistem temsilcisi, BGYS temsilcisi, veri temsilcisi

TEMEL FONKSİYONU: Firmanın hedef ve politikaları doğrultusunda bilgi işlem stratejilerini belirlemek ve uygulanmasını sağlamak. Firmanın iç ve dış bilgi güvenliğini sağlamak.

YETKİ VE SORUMLULUKLAR:

-       Merkez içi bölüm, departman ve/veya gruplarda görev alan personel arasında, iç ve dış bilgi ve iletişim akışını sağlayacak en etkin araç ve yöntemleri tespit etmek ve kullanmak.

-       Merkez bilgi ağının planlanması, tasarımı, kurulumu, bakımı ve bilgi ağı işletme sistemlerine ilişkin gerekli tüm unsurlarda tüm şirketi kapsayan standartların kullanılmasını sağlamak.

-       Merkezdeki tüm birimlerin bilgisayar, network, sunucu ve güvenlik sistemlerini geliştirmek ve modernize etmek.

-       Bilgi ağı planlaması ve işletmesindeki stratejik veriler üzerinde çalışılarak temel sorunları çözümlemek.

-       Merkeze özgü konseptler geliştirmek, bilgi ağı unsurları ve düğümlerini konfigüre etmek, fiziksel ve mantıksal bilgi ağlarını test etmek.

-       Bilgi ağı ve iletişim alt yapısına ilişkin sorunların analiz ederek, kullanıcıların sorularını yanıtlamak.

-       Bilgi ağı teknolojisine ilişkin gelişmeleri izlemek, pazardaki geleceğe yönelik sistem ve bilgi ağı teknolojisini temin edecek gelişmelerden haberdar olmak.

-       Şirket web sitesinin güncellenmesini sağlamak.

-       Bilgi işlem sistem odası güvenliğini sağlamak.

-       Bilgisayar sistemi ile ilgili alakalı alımların ve tamiratların yapılmasını sağlamak.

-       Merkez tamamında bilgisayarların en verimli şekilde kullanımı sağlamak.

-       Merkezin görsel tanıtımına yönelik film, katalog, afiş vb. tasarımların yapılmasını sağlamak.

-       Bütün bu işlemlerle ilgili Bilgi İşlem veri arşivini oluşturmak.

-       Veri sorumlusu görevini yürütmek.

-       Yeni alınan donanım ve yazılımların sisteme entegrasyonunu sağlamak.

 

-       Anti virüs programını güncellemek ve virüs raporları alarak, risk oluşturacak durumları yönetime rapor etmek.

-       Dış tehditlere (siber saldırılara) karşı şirket bilgi güvenliğini sağlamak, önlemler almak.

-       Yazılım ve donanım firmaları ile bilgi işlem üzerine irtibat kurulacak kişilerle telefonla veya yüz yüze iletişim halinde olmak

-       Yeni personel ihtiyaçlarını belirlemek, eleman alınma sürecinde etkin rol almak.

-       Bilgi işlemle ilgili programları kullanabilmek.

-       Bölümü ile ilgili raporları hazırlamak.

-       Süreci iyileştirmek ve geliştirmek için gerekli analiz ve çalışmaların yapılmasını sağlamak.

-       Kalite Yönetim Sistemi uygulamalarına iştirak etmek.

-       Bölümü ile ilgili prosedür ve süreçleri uygulamak ve uygulatmak, kayıtlarını tutmak ve muhafaza edilmesini sağlamak.

-       Merkez strateji ve politikalarına uygun davranmak.

-       Gizlilik beyanı ve disiplin konularını içeren proseslere uygun davranmak.

-       Güvenlik olaylarını ve ihlallerini değerlendirmek.

-       Bilgi işlem sisteminin sürekli iyileştirmesi için yapılan çalışmaları izlemek ve kaynak temin edilmesini sağlamak.

-       Bilgi işlem sistemi kurulması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi, izlenmesi ve artık risklerin kabulü ve üstlenilmesini sağlamak.

-       Çevre koruma, İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda alınması gereken tedbirleri almak ve uygulatmak.

-       Üst yönetim tarafından kendine verilen diğer görevleri yerine getirmek.

-       TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 13485 Tıbbi Cihaz Kalite Yönetim Sistemi, TS 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, TS 22716 GMP, GLP, TS 27001:2017 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, Laboratuvar TS EN ISO 17025 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 10002:2013 Müşteri Memnuniyet Yönetim Sistemlerinde kendine verilen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirir.

-          Bu formda açıklanan görev tanımını okudum. Görevimi burada belirtilen kapsamda yerine getirmeyi kabul ediyorum. …./…./2022

-         

-          Adı Soyadı

-          Unvanı

-          İmza

-        

HAZIRLAYAN

GÖZDEN GEÇİREN

ONAYLAYAN

 

PROSES SORUMLUSU

KALİTE GÜVENCE SORUMLUSU

MERKEZ MÜDÜRÜ

 

 

 


İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UZMANI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY SPECIALIST DUTIES AND RESPONSIBILITIES

DOKÜMAN NO

YAYIN TARİHİ

REV.NO

REV.TARİHİ

SAYFA NO

GT.032

01.01.2020

00

-

1 / 4

UNVAN: Önlisans, lisans mezunu olmak veya daha yüksek akademik ünvana sahip olmak.

VEKİLİ: Diğer idari personeller ve merkez yönetimi

NİTELİK: Ön lisans ve ya lisans mezunu kişiler tercih sebebidir. En az C sınıfı uzmanlık belgesine sahip olmalıdır. İSG konusunda bilgi sahibi, standartlara hakim, çözüm üretebilen, analitik düşünen, analiz ve raporlama yapabilen, anlayışlı ve sabırlı kişiler tercih sebebidir.

BAĞLI OLDUĞU MAKAM: Üniversite Rektörü

BAĞLI BİRİMLER: Müdür yardımcısı

TEMEL FONKSİYONU: Merkez politika ve hedefleri doğrultusunda, mevzuat ve yasal şartlar çerçevesinde İş sağlığı ve güvenliği konularındaki tüm faaliyetleri yürütmek.

YETKİ VE SORUMLULUKLAR:

-          İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.

-          Birden fazla iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesinin gerektiği işyerlerinde, sadece tam süreli olarak görevlendirilen iş güvenliği uzmanının, merkezinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olması yeterlidir.

-          İş güvenliği uzmanlarının görevlendirilmesinde, yönetmeliğe göre hesaplanan çalışma süreleri bölünerek birden fazla iş güvenliği uzmanına verilemez. Ancak vardiyalı çalışma yapılan işyerlerinde işveren tarafından vardiyalara uygun şekilde görevlendirme yapılır.

-          İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene önerilerde bulunmak.

-          İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek.

-          İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunmak.

-          İşyerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan, ancak çalışana, ekipmana veya merkezine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması konusunda çalışma yapmak ve işverene önerilerde bulunmak.

-          İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.

-          Çalışma ortamının gözetiminin yapılması, merkezinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereği yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarını kontrol etmek.

-          Merkezde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için yapılan çalışmalara katılmak, bu konuda işverene önerilerde bulunmak, uygulamaları takip etmek; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanması çalışmalarına katılmak, bu konuyla ilgili periyodik eğitimlerin ve tatbikatların yapılmasını ve acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesini izlemek ve kontrol etmek.

-          Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek.

-          Çalışma ortamıyla ilgili iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ve çalışma ortamı gözetim sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği halinde yönetmeliğe uygun olarak hazırlamak.

-          Çalışanlara yönelik bilgilendirme faaliyetlerini düzenleyerek işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.

-          Gerekli yerlerde kullanılmak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği talimatları ile çalışma izin prosedürlerini hazırlayarak işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.

-          İşyeri hekimiyle birlikte iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili değerlendirme yapmak, tehlikeli olayın tekrarlanmaması için inceleme ve araştırma yaparak gerekli önleyici faaliyet planlarını hazırlamak ve uygulamaların takibini yapmak.

-          Bir sonraki yılda gerçekleştirilecek iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili faaliyetlerin yer aldığı yıllık çalışma planını işyeri hekimiyle birlikte hazırlamak.

-          Bulunması halinde üyesi olduğu iş sağlığı ve güvenliği kuruluyla işbirliği içinde çalışmak,

-          Çalışan temsilcisi ve destek elemanlarının çalışmalarına destek sağlamak ve bu kişilerle işbirliği yapmak.

-          İşverene yazılı olarak bildirilen iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirlerden hayati tehlike arz edenlerin, iş güvenliği uzmanı tarafından belirlenecek makul bir süre içinde işveren tarafından yerine getirilmemesi hâlinde, bu hususu merkezin bağlı bulunduğu çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne bildirmek.

-          Merkezde belirlediği hayati tehlikenin ciddi ve önlenemez olması ve bu hususun acil müdahale gerektirmesi halinde işin durdurulması için işverene başvurmak.

-          Görevi gereği merkezin bütün bölümlerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda inceleme ve araştırma yapmak, gerekli bilgi ve belgelere ulaşmak ve çalışanlarla görüşmek.

-          Görevinin gerektirdiği konularda işverenin bilgisi dâhilinde ilgili kurum ve kuruluşlarla merkezin iç düzenlemelerine uygun olarak işbirliği yapmak.

-          Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanları, çalıştıkları merkezi ile ilgili mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katılma hakkına sahiptir. Bu gibi organizasyonlarda geçen sürelerden bir yıl içerisinde toplam beş iş günü kadarı çalışma süresinden sayılır ve bu süreler sebebiyle iş güvenliği uzmanının ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz.

-          İş güvenliği uzmanları, yönetmelikte belirtilen görevlerini yaparken, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve merkezin meslek sırları, ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgileri gizli tutmakla yükümlüdürler.

-          Bakanlıkça belirlenecek iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren konularla ilgili bilgileri İSG KATİP sistemi üzerinden Genel Müdürlüğe bildirmek.

-          İş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludur.

-          Çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen iş güvenliği uzmanının yetki belgesinin geçerliliği altı ay süreyle askıya alınır.

-          İş güvenliği uzmanı, görevlendirildiği merkezinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyeleri merkezi hekimi ile birlikte yapılan çalışmaları ve gerekli gördüğü diğer hususları onaylı deftere yazar.

-          İş güvenliği uzmanları, yönetmelikte belirtilen görevlerini yerine getirmek için aşağıda belirtilen sürelerde görev yaparlar:

-          -Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika.

-          -Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika.

-          -Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.

-          Amiri ve merkez yönetimi tarafından kendine verilen diğer görevleri yerine getirmek.

-          Çalışmalarını iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma, kuruluş prosedürleri, yasal mevzuat ve kalite sistemleri çerçevesinde yürütmektir.

-          BGYS politikalarına uygun davranmak.

-          Gizlilik beyanı ve disiplin prosesine uygun davranmak.

-          Güvenlik olaylarını ve ihlallerini ilgili birimlere haber vermek.

-          BGYS’ nin benimsenmesi ve sürekli iyileştirmesi için yapılan çalışmalara katılmak, kaynak istemek ve sürekliliğini korumak.

-          TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 13485 Tıbbi Cihaz Kalite Yönetim Sistemi, TS 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, TS 22716 GMP, GLP, TS 27001:2017 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, Laboratuvar TS EN ISO 17025 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 10002:2013 Müşteri Memnuniyet Yönetim Sistemlerinde kendine verilen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirir.

-          Bu formda açıklanan görev tanımını okudum. Görevimi burada belirtilen kapsamda yerine getirmeyi kabul ediyorum. …./…./2022

-         

-          Adı Soyadı

-          Unvanı

-          İmza

 

HAZIRLAYAN

GÖZDEN GEÇİREN

ONAYLAYAN

PROSES SORUMLUSU

KALİTE YÖNETİM TEMSİLCİSİ

MERKEZ MÜDÜRÜ

 

 

 


ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

EMPLOYEE REPRESENTATIVE DUTIES AND RESPONSIBILITIES

DOKÜMAN NO

YAYIN TARİHİ

REV.NO

REV.TARİHİ

SAYFA NO

GT.034

01.01.2020

00

-

1 / 2

UNVAN: Önlisans, lisans mezunu olmak veya daha yüksek akademik ünvana sahip olmak.

VEKİLİ: Diğer idari personeller ve merkez yönetimi

NİTELİK: En az ortaöğretim mezunu olması.

BAĞLI OLDUĞU MAKAM: Üniversite Rektörü

BAĞLI BİRİMLER: Müdür yardımcısı

TEMEL FONKSİYONU: İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışanları temsil etmek.

YETKİ VE SORUMLULUKLAR:

-          Çalışan temsilcisi; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tehlike kaynağının yok edilmesi veya tehlikeden kaynaklanan riskin azaltılması için tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkilidir.

-          Çalışanlar iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konuları çalışan temsilcisine bildirmek ve çalışan temsilcisi de bir üst amirine bildirmek ve kurulda dile getirmekle yükümlüdür.

-          Görevlerini yürütmeleri nedeniyle, çalışan temsilcilerinin hakları kısıtlanamaz ve görevlerini yerine getirebilmeleri için işveren tarafından gerekli imkânlar sağlanır.

-          Çalışan temsilcisi görevi gereği işverenin veya işyerinin mesleki sırları ile gördüğü, öğrendiği hususları ve çalışanlara ait özel bilgileri gizli tutmakla yükümlüdür.

-          Çalışan temsilci veya temsilcilerinin seçimi sonucunda, yapılan seçimi hangi adayın ne kadar oyla kazandığı ile ilgili bir tutanak düzenlenir. Tutanağın işveren veya vekili ve seçimde görevlendirilen çalışanlar tarafından imzalanması zorunludur. Tutanaklar ile oylamaya katılanların imzalı listesi bir sonraki seçime kadar işyerinde saklanır.

-          Çalışan temsilcileri 15/5/2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe göre iş sağlığı ve güvenliği konularında özel olarak eğitilir.

-          Her toplantıda, önceki toplantıya ilişkin kararlar ve bunlarla ilgili uygulamalar hakkında başkan veya kurulun sekreteri tarafından kurula gerekli bilgi verilir ve gündeme geçilir.

-          Çalışan temsilci yedekleri; çalışan temsilcilerinin bulunmadığı durumlarda yukarıdaki görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler.

-          BGYS politikalarına uygun davranmak.

-          Gizlilik beyanı ve disiplin prosesine uygun davranmak.

-          Güvenlik olaylarını ve ihlallerini ilgili birimlere haber vermek.

-          BGYS’ nin benimsenmesi ve sürekli iyileştirmesi için yapılan çalışmalara katılmak, kaynak istemek ve sürekliliğini korumak.

-          TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 13485 Tıbbi Cihaz Kalite Yönetim Sistemi, TS 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, TS 22716 GMP, GLP, TS 27001:2017 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, Laboratuvar TS EN ISO 17025 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 10002:2013 Müşteri Memnuniyet Yönetim Sistemlerinde kendine verilen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirir.

-          Bu formda açıklanan görev tanımını okudum. Görevimi burada belirtilen kapsamda yerine getirmeyi kabul ediyorum. …./…./2022

-         

-          Adı Soyadı

-          Unvanı

-          İmza

 

HAZIRLAYAN

GÖZDEN GEÇİREN

ONAYLAYAN

PROSES SORUMLUSU

KALİTE YÖNETİM TEMSİLCİSİ

MERKEZ MÜDÜRÜ