BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Erciyes Üniversitesi İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına ve yönetim organlarının görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Erciyes Üniversitesi İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına ve yönetim organlarının görevlerine ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) İdari Hizmetler Sorumlusu: Merkezdeki idari işlerden sorumlu kişiyi,
c) Kalite Güvence Sorumlusu: Merkezin projelerinin dokümantasyonunu yapan kişiyi,
ç) Merkez (ERFARMA): Erciyes Üniversitesi İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezini,
d) Merkez Alt Birimi: Merkezdeki laboratuvar alt birimlerini,
e) Merkez Birimi: Merkezin laboratuvar çalışma birimlerini,
f) Müdür: Merkezin Müdürünü,
g) Müdür Yardımcısı: Merkezin Müdür Yardımcısını,
ğ) Rektör: Erciyes Üniversitesi Rektörünü,
h) Rektör Yardımcısı: Merkezin Danışma Kurulunda görevlendirilen Rektör Yardımcısını,
ı) Üniversite: Erciyes Üniversitesini,
i) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
MADDE 5 – (1) İlaç ile ilgili temel ve uygulamalı bilimler alanında Üniversite bünyesindeki araştırma ve geliştirme faaliyetlerini koordine etmek ve bu faaliyetlerden üretime dönük sonuçlar elde etmek, beşeri, veteriner, zirai ve çevre sağlığı ilaç sanayisinin gereksinim duyduğu temel araştırmaları yapmak ve konuya ilişkin ulusal mevzuat çerçevesinde gerek görülen hizmetleri gerçekleştirmektir.
Faaliyet alanları
MADDE 6 – (1) Merkez, amaçları gerçekleştirmek üzere aşağıdaki faaliyetlerde bulunur:
a) Beşeri, veteriner, zirai ve çevre sağlığı ilaç araştırma ve geliştirilmesi ile ilgili tüm uygulama alanlarında, bilimsel araştırmalar yapmak, yeni teknikler geliştirmek, kamu ve özel teşebbüsün sorunlarıyla ilgili projeler hazırlamak, bilimsel raporlar vermek, teknik sorunların çözümünde yardımcı olmak, yeni ürün geliştirilmesi, teknoloji transferi ve kalite düzeltilmesi konusunda teknik danışmanlık hizmetleri yürütmek.
b) Üniversitenin farklı birimlerinde ilaç araştırma ve geliştirilmesi ile ilgili tüm uygulama alanlarında yürütülen bilimsel ve teknik araştırma ve uygulamaları teşvik etmek, desteklemek ve koordinasyonu sağlamak.
c) Üniversitede ilaç araştırma-geliştirme ve uygulama alanında öğretim elemanı yetişmesini teşvik etmek, gerekli ortam ve imkânları hazırlamak.
ç) Yurt içindeki ve dışındaki ilgili kamu ve özel araştırma kuruluşları ile işbirliği yapmak, bilgi alışverişinde bulunmak ve yüksek teknoloji projeleri için finans kaynakları teminine çalışmak.
d) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili temel ve uygulamalı araştırma projelerini destekleme esaslarını belirlemek; ülkemizin ve bölgemizin gereksinimlerine öncelik veren araştırma projelerini desteklemek ve uygulamak.
e) İlaç ile ilgili temel ve uygulamalı bilimlerin gelişmesine katkıda bulunmak ve ilaç endüstrisine ilişkin temel bilim sorunlarını çözümlemek üzere araştırmalar yapmak, kalkınma planlarının öngördüğü alanlarda, gelecekte karşılaşılabilecek temel ve uygulamalı araştırma sorunlarına çözüm yolları aramak.
f) Araştırma sonuçlarının uygulama alanı bulmasına yardımcı olmak, araştırma sonuçlarını endüstriye duyurmak, gerektiğinde uygulama planları yapmak, yeni bir malzeme, mamul veya prosesin üretim aşamasına geçmesi için zorunlu teçhizat, sistem ve spesifikasyonları tespit etmek.
g) Merkezin faaliyet alanına giren konularda eğitim yapmak, görgü ve bilgisini geliştirmek üzere yurt dışına eleman göndermek ve yurt dışından bu amaçla gelen elemanları davet veya kabul etmek.
ğ) Merkezin faaliyet alanına giren konularda bilgi üretimini artırmak ve değişik düzeyde kaliteli insan gücü yetiştirmek için eğitim programları, seminerler, konferanslar, kurslar, ulusal ve uluslararası kongreler düzenlemek, gerektiğinde bu çalışmalarla ilgili sertifikalar vermek ve faaliyetlerle ilgili yayınlar yapmak
.h) Merkezin faaliyet alanına giren konularda biyogüvenlik ve biyoetik kurallarını uygulamak.
ı) Merkezin kuruluş amacına, Yükseköğretim Kanunu amaç ve ilkelerine uygun diğer çalışmaları yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları, Birimleri ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8 – (1) Müdür, ilaç araştırma geliştirme ile ilgili çalışmalar yapan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Süresi sona erdiğinde tekrar görevlendirilebileceği gibi, görev süresi dolmadan aynı usulle görevden alınabilir.
(2) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezin amaçları doğrultusunda yönetim ve işleyişi konusunda gerekli önlemleri almak ve uygulamak.
b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.
c) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.
ç) Merkezin idari işlerini yürütmek, bütçe önerisini hazırlamak ve Yönetim Kurulunun bütçe konusundaki kararını Rektörlüğe sunmak.
d) Merkez bünyesinde oluşturulan çalışma birimlerinin faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemek.
e) Yurt içinde ve yurt dışında ilgili merkez ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, ortak proje ve karşılıklı yardımlaşma faaliyetlerini yürütmek.
f) Yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen faaliyet raporunu Rektörlüğe sunmak.
g) Merkezin finans kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların en uygun biçimde kullanılması için gerekli girişimlerde bulunmaktır.
Müdür yardımcıları
MADDE 9 – (1) İlaç araştırma-geliştirme konusu ile ilgili çalışmalar yapan öğretim üyeleri arasından, Müdürün önerisi ile Rektör tarafından iki müdür yardımcısı görevlendirilir. Müdür yardımcılarının görev süresi, Müdürün görev süresinin bitmesi ya da görevden ayrılması durumunda kendiliğinden sona erer.
(2) Müdür yardımcılarının görevleri şunlardır:
a) Kendilerine bağlı birimlerin amaca uygun olarak işleyişinden Müdüre karşı sorumlu olup bunlarla ilgili gerekli tedbirleri almak ve uygulamak.
b) Müdürün üstlendiği görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinde Müdüre yardımcı olmak.
c) Gerekli hallerde, Müdüre vekâlet etmektir.
Yönetim Kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu, Müdür ve altı üyeden oluşur. Üyeler, Merkezin çalışma alanı ile ilgili öğretim üyeleri arasından ve Merkezden yararlanan akademik birimlerin, öğretim üye ve görevlileri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir.
(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti ile ayda en az bir kez toplanır. Müdür veya en az üç Yönetim Kurulu üyesinin gündemi belirten yazılı başvurusu ile de iki gün içinde olağanüstü toplantı yapılabilir. Yönetim Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılan üyelerin oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.
(3) Müdür yardımcıları, oy hakkı olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilir. Kurul raportörlüğünü idari hizmetler sorumlusu yürütür.
(4) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin çalışma düzenini tespit etmek.
b) Merkezin yönetim ve çalışmaları ile ilgili kararları almak, Merkezin bünyesinde kurulacak çalışma birimleri ve bu birimlerde görevlendirilecek adaylar ile ilgili Müdürün önerilerini incelemek ve karara bağlamak.
c) Mevcut olanakları değerlendirerek uygulama ve araştırma alanları konusunda karar almak.
ç) Müdür tarafından hazırlanan faaliyet raporunu görüşmek ve karara bağlamak.
d) Merkez faaliyetleri kapsamında yürütülen araştırma ve uygulamalarla ilgili telif ve patent haklarına ait esasları, gelirlerin dağılım ve kullanım şekillerini ilgili mevzuata göre tespit etmek.
e) Müdür tarafından hazırlanan program ve bütçe önerilerini inceleyip karara bağlamak.
f) Danışma Kurulunun önerilerini değerlendirmek.
g) Merkezin farklı kuruluşlar ile işbirliğini ve bunların imkânlarını gerektiren araştırmaları karara bağlamak ve ilgili kurumun desteğinin sağlanması için Rektörlüğe sunmak.
Danışma Kurulu
MADDE 11 – (1) Danışma Kurulu, Rektör tarafından görevlendirilen bir Rektör Yardımcısı başkanlığında, Yönetim Kurulunun önerisi ile ilaç konusunda bilimsel ve teknolojik araştırma ve uygulamalarla doğrudan ilgisi olan ve sahip olduğu birikim ve tecrübelerinden yararlanılabilecek Üniversite içi ve dışından olmak üzere, Rektör tarafından üç yıl için onaylanan en az yedi kişiden oluşur.
(2) Danışma Kurulu yılda en az bir kez toplanır. Ancak Rektör Yardımcısı, Müdür veya Yönetim Kurulu, Danışma Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir.
(3) Danışma Kurulu, Merkezin çalışmaları ile ilgili konularda tavsiye niteliğinde görüş ve önerilerde bulunur.
Merkez kalite güvence sorumlusu
MADDE 12 – (1) Kalite güvence sorumlusu, Müdürün önerisi ile ilaç araştırmalarıyla ilgili kalite güvence sertifikasına sahip Üniversite personeli arasından Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilir. Süresi sona erdiğinde tekrar görevlendirilebileceği gibi, görev süresi dolmadan aynı usulle görevden alınabilir.
(2) Kalite güvence sorumlusu, Merkezin kalite güvencesinden ve konuyla ilgili dokümantasyondan sorumludur.
(3) Yürütülmesi planlanan ve yürütülen tüm projelerin kalite güvence ile ilgili basamaklarının kontrolü ve dokümantasyonundan sorumlu çalışma ekibini oluşturur ve Müdürün onayına sunar.
Merkez idari hizmetler sorumlusu
MADDE 13 – (1) İdari hizmetler sorumlusu, fakültelerin işletme, iktisat veya maliye bölümlerinden mezun, Üniversitede görevli ve yöneticilik deneyimi olan idari personel arasından Müdürün önerisi ile Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilir. Süresi sona erdiğinde tekrar görevlendirilebileceği gibi, görev süresi dolmadan aynı usulle görevden alınabilir.
(2) İdari hizmetler sorumlusu, Merkez bilgi işlem ile diğer idari ve destek personelin çalışması ve kontrolünden Müdüre karşı sorumludur.
Merkez birimleri ve görevleri
MADDE 14 – (1) Merkez; kalite kontrol, formülasyon, farmakoloji, tıbbi bitki araştırmaları ve toksikoloji olmak üzere beş birimden oluşur.
(2) Yönetim Kurulunun teklifi ve Rektörün onayı ile yeni birimler ve alt birimler oluşturulabilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Erciyes Üniversitesi Rektörü yürütür.